Vakava - Syöjätär
Vakava rituaaliorkesterin materiaalin työstäminen alkoi viime vuonna alkusyksystä kun tein päätöksen, että esittäisimme Juuret tapahtumassa (taidenäyttely Vuori / Järvinen, Kalevan Navetta, Seinäjoki) aiheeseen sävellettyä musiikkia. Tuon projektin tuloksena syntyi Syöjätär niminen kappale. Kappale on kuunneltavissa mm. alhaalla olevista linkeistä:
Sävellys
Työskentelymenetelmäni on hieman epämääräinen eikä noudata oikeastaan mitään järjestelmällisyyttä, koskaan. Syöjättären melodia oli ollut pitkään pöytälaatikossa ja vanhoja Logic projekteja läpikahlatessa törmäsin melodiaan. Kyseisessä projektissa ei ollut käytännössä mitään muuta kuin pieni pätkä pianolla soitettuna. Tuon melodiapätkän pohjalta lähdin rakentamaan tunnelmaa ympärilleen. Kun biisinraakileen fiilis ja eri osat oli kasassa kasasi AK tekstin ja kappale sai virallisen työnimen, joka sitten päätyi myös loppuliseksi nimeksi. Kappaleessahan ei ole ns. "perinteistä" rakennetta vaan käytännössä rakentuu täysin säkeistöjen varaan. Rytmiikalla ja muille elementeillä pyrin kasvasttamaan kappaleen alun hiipivästä seesteisyydestä takki auki vedettyyn nykyjoikuun. Kuitenkin hallitusti eikä all-in koska en halunnut pilata alkuperäistä tunnelmaa.
Sanat
Syöjätär kuvataan Suomalaisessa myyteissä usein jättiläisnaisena tai voimakkaana henkenä, joka ilmentää äärettömän nälän käsitettä. Hänen nimensä voidaan kääntää tarkoittamaan "Nielijää" tai "Syöjää", mikä korostaa pääasiallista ominaisuuttaan: valtavaa ruokahalua, joka ei tunne rajoja. Joissakin tarinoissa häntä pidetään primordiaalisena voimana, yhtenä ensimmäisistä olennoista, joka ilmestyi kaaoksesta ajan alussa. Tämä yhteys maailman alkuun sitoo hänet läheisesti luomisen ja tuhon teemoihin. Näistä aineksista ja Suomen vanhojen kansanrunojen arkistosta Anne-Kaisa kokosi yhteen tekstin laulettavaksi.
Soittajat
Syöjättären tekoon osallistui muutama ammattilainen kun oma osaaminen loppui kesken. Allekirjoittanut vastasi sävellyksestä ja sovituksesta. Anne-Kaisa Alatalo (Laulu) vastasi teksteistä. Teemu Vuorela perkussioista ja Timo Luostari kitaroista. Miksaus ja sovitus on Arska Laurilan (Apulandia) ammattimaista käsialaa. Jasse Kesti (Kesthouse) masteroi koko homman pakettiin.
Äänitys ja työkalut
Työstin käytännössä koko kappaleen itse Logic Pro X:llä. Se on ollut ainakin itselle se helpoin ja luotettavin tapa toimia erityisesti kun käytän erittäin runsaasti Sample kirjastoja ja instrumenttejä. Tämä ihan puhtaasti siksi että näillä resursseilla ja tuotantokapasiteetilla ei ole mitään mahdollisuuksia hommata esimerkiksi "Bukkehorn" torvea mistään, saatika löytää soittajaa, äänityksestä puhumattakaan. Perkussiot Vuorelan Teemu soitti ja äänitti kotonaan. Luostarin Timon kanssa äänitimme kitarat treenikämpillään fiilispohjalta eli siis käytännössä niin että minä hoitelen äänityksen, Timo soitti kappaleen päälle ja näytin / huikin lennossa mitä ja kuinka. Sitä saatin mitä tilattiin, Timpan erittäin mallikkaat sweepit on kyllä korvaherkkua parhaimmillaan. Sopii täydellisesti kappaleeseen johon en edes kaivannut ns. perinteistä kitarointia. ps. Arska osoitti tässäkin tyylitajunsa yhdistelemällä maukkaasti Timpan juttuja.
Kuuntele
Kuuntele ja tykkää, arvostaisimme myös suuresti jos ottaisit haltuun sosiaalisen median kanavamme (tämä merkitsee meille paljon ja auttaa meitä tuottamaan näköistämme musiikkia myös jatkossa):
https://instragram.com/vakavaofficial
https://facebook.com/vakavaofficial
Talvi on jo täällä
Erno